4/03/2012

spring rolls.



spring rolls!
wyszły pyszne!

robiłam je pierwszy raz i zastanawiałam się jak wyjdą,
obawiałam się, czy nie będą bez smaku, bo przecież tofu, makaron i papier ryżowy...
okazało się, że wszystko do siebie pasuje, sos jest pyszny (ale jeśli ktoś chce, spokojnie może go zastąpić zwykłym sosem sojowym) i idealnie komponuje się z "paczuszkami". 






Najpierw zróbmy sos.

Połącz ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, masło orzechowy i wyciśnięty czosnek.
 Dokładnie wymieszaj.

Teraz "paczuszki".

Pokrój tofu, sałatę, marchewkę i ogórka w paski.
Umieść makaron w misce i zalej go wrzątkiem. Odlej po 5 min.
Wlej wrzątek to płaskiego naczynia, umieść w nim papier.
Wyjmij po ok 30s, połóż na talerzu, następnie osusz chusteczką z wody i umieść na nim
makaron, marchewkę, sałatę, ogórka i tofu.
Zwiń w "paczuszkę".

Podawaj z sosem.

Smacznego!


przepis od elephantine.
(obejrzyjcie ten filmik, pokazujący przygotowanie spring rolls! (: )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz